Yoga & Meditation

För kropp och sinne, välmående och lugn

Yoga hos Makasih

 

Vi är inte en yogastudio, men har olika yogalärare som hyr in sig hos oss. En del kommer med sina färdiga grupper och då finns inga extra platser, en del har platser kvar och kan då nå ut även via våra kanaler. Ibland har jag (Maria) kurser och då kommer de upp direkt. Vi förstår att detta är lite förvirrande, men vi har inte kapacitet att utöka. Enklast är att hålla utkik här, på våra sociala medier och via vårt nyhetsbrev. Det går givetvis också fint att maila vid frågor/funderingar/intresse. Även skräddarsydda klasser går att ordna, individuellt eller i mindre grupper.

 

Yogan jag förmedlar härstammar från Sri Vidya traditionen (det är helt okej om det inte säger dig någonting), och är tantrisk hathayoga. Det är svårt att nämna ordet tantra utan att det förknippas med sex, men då handlar det om det andra sidan av myntet, the lefthanded school, medan detta är den ortodoxa varianten. Det innebär att externa källor, såsom mantra, visualiseringar etc, används för att påverka inåt. Mycket mer kan sägas, men jag håller det kort här (än så länge).

Att yoga är långt ifrån att utföra positioner på en matta, även om det är inkluderat. Jämfört med andra former av yoga är den här varianten långsam och väldigt medveten med mycket fokus på andning, mantra och målet är meditationen. Utgångspunkten är att stilla sitt sinne och bli bekväm med att vara obekväm. Vägen går genom positionerna (asanas) och andning, initialt. Om du är van vid en väldigt dynamisk yogaform, hur reagerar du då när du uppmanas vara stilla i en position länge? Om du är van att ha många bollar i luften och skynda från ställe till ställe, hur bemöter du då dig själv när det är lugnt och stilla? Vad dyker upp, vad sätts i rörelse? Allt hänger ihop, alltid. Att bygga en stadig grund är av högsta vikt, annars rasar allt samman vid minsta vindpust. Det vill säga, om vi tänder eldar och blåser stormar inombords kommer skiten vi har samlat på oss upp till ytan. Finns inte lugnet med oss då vandrar vi lätt åt motsatt håll, förstärker de tendenser som finns gömda inombords.

Yin är en annan yogaform som ligger varmt om hjärtat, också på grund av dess stillhet och tillgänglighet. Lång tid i varje position med props och väldigt mycket utrymme. Fysiskt fokus mot bindväv, leder och ligament, men ger också en ökad förståelse för hur allt hänger ihop, både kroppsligt, mentalt och emotionellt. Väldigt bra komplement till annan mer dynamisk och träning/fysisk aktivitet.Passar alla.

Yoga nidra är en form av yogisk sömn, där du fysisk inte behöver göra något alls. Du ligger ned och vilar, men sinnet förblir vaket och aktivt. Du sätts i ett stadie mellan vakenhet och dröm, där det undermedvetna och det medvetna möts. En väldigt kraftfull återhämtning och därmed stärkande på alla plan, inte minst för immunförsvaret o alla läkande processer.

Meditation är en stor del utav vad yoga är, men benämns ofta som något separat då yoga i västvärlden oftast är förknippat med en fysisk och dynamisk asana(positions)baserad yoga som traditionellt endast utgör en väldigt liten del av vad yoga är. Givetvis kan man meditera på många olika sätt, och det behöver inte benämnas som yoga över huvud taget, men yoga existerar inte utan meditation. Den typ av meditation jag lär ut är delvis baserad i yogan, men även andra metoder förekommer. Att använda medveten andning (pranayama) och även asana som förberedelse inför meditation, är som sagt väldigt fördelaktigt. Om du någon gång har försökt att bara sätta dig ned och ”tänka på ingenting” inser du att det är omöjligt. Meditation syftar till en ökad medvetenhet, samt mer utrymme och stillhet i sinnet.

Yoga, oavsett vilken inriktning, är ett sätt för dig att själv kunna underhålla och komplettera det vi också kan hjälpa till med via våra behandlingar. Att få behandling är ju underbart, men att själv implementera nya rutiner i vardagen som stärker det vi vill lyfta fram och läka, är också nödvändigt. Vad kan du göra varje dag? Hur mycket tid har du? Du kan börja med en minut, men under den minuten krävs det fokus.

/Maria